Kondition

Kondition

Kondition er et mål for, hvor effektiv leverancen af ilt til musklerne fungerer, og hvor effektivt musklerne udnytter ilten til energiproduktion (ATP).

Bedre kondition indebærer således forandringer både i lungerne, hjertet, blodkarrene og selvfølgelig i musklerne.

Lungerne bliver bedre til at optage ilt og kommer til at kunne indeholde mere. Selve lungerne bliver ikke større, men åndedrætsmusklerne bliver større og stærkere. På den måde vil man kunne indånde mere ilt per minut (åndedrætsfrekvensen).

Hjertet vokser, da det jo er en muskel, så når det bliver større kommer det til at arbejde mere effektivt og pumpe flere ml blod rundt pr. slag. Der er dog en maksimal puls, der som en tommelfingerregel er på ca. 220 minus personens alder.

Hjertet bliver ikke hurtigere, men det kan altså udføre hårdere slag. Blodet reagerer ved at knoglemarven vil danne flere røde blodlegemer. Normalt har man ca. 5 liter blod i kroppen. Blodforsyningen i musklen forbedres.

Alt dette sker som følge af superkompensationsprincippet.

Når man bruger kroppen, slider man på cellerne, og det sker overalt. Først giver det træthed, og man er øm, især omkring leddene. Efter hvile (restitutionsperioden), f.eks. efter en god nats søvn, udbedres ”skaden”, og cellerne opbygges på ny og bliver stærkere. Efter et par dage er kroppen klar igen og er klar til at blive udsat for arbejde. Man siger, at efter en hård gang træning skal musklerne have 48 timers hvile

Mænd har højere kondital end kvinder, også hvis man korrigerer for kvinders højere fedtmasse end mænds.

Måling af kondition

Konditionen måles ved at undersøge hvor mange ml ilt kroppen kan optage pr. minut. Ved at dividere med personens vægt fås konditallet som antal ml O²/kg pr. minut.

Der er to grundlæggende forskellige måder at måle kondition på: Direkte og indirekte test.

Ved en direkte test bruges avanceret måleudstyr til at måle forskellen i sammensætningen af luften, der bliver indåndet og udåndet under arbejde, og derved findes hvor meget ilt kroppen har brugt til det arbejde, der er blevet udført.

Ved en indirekte test måles ikke på forsøgspersonens ind- og udåndingsluft, men i stedet på puls, tid og arbejde udført. Indirekte test har flere fejlkilder end direkte test og er ikke så nøjagtige.

Betydning af kondital

Konditallet har stor betydning for både sundhed og idræt. Alle elitesportsudøvere har høje kondital, men et højt kondital gør det ikke alene. Konditallet er et udtryk for den maksimale mængde ilt der kan forbrændes, og selv om alle gode maratonløbere har høje kondital, løber de ikke en maraton ved maksimal intensitet.

Kilde: wikipedia